Menu
18 Oct
2013
Scris in categoria: Editorial, Monden
De    1 Comentariu

Strategii neînţelese

Un subiect care mi s-a părut neinteresant, încă de la început: Roşia Montană. Vin unii să ne exploateze zăcământul şi să facă mulţi bani. Aşa, şi? Ce e nou? Asta se întâmplă din frageda mea pruncie. Incapacitatea de a ne valorifica resursele naturale ne defineşte ca stat.

Subiectul, în ansamblu, mi se pare la fel de neinteresant şi acum. Au început totuşi să îmi trezească interesul anumite aspecte, evenimente adiacente proiectului în sine. Unul dintre ele este campania agresivă din TOATĂ presa ce promovează exploatarea minieră.

presaPe orice post TV ai schimba canalul, nu scapi de filmuleţele cu aer tâmp, în care felurite vietăţi de provenienţă troglodită îţi explică despre dezvoltarea economică pe termen lung şi despre viitorul luminos al societăţii exploatatoare de minereuri. Ei sunt rupţi din epoca osiei de lemn şi a motorului economic numit transhumanţă, dar brusc au revelaţii despre strategii macroeconomice. Oare cât au costat toate reclamele astea repetate obsesiv pe TOATE posturile TV româneşti, indiferent de oră?

Mai nou, şi-au facut şi site: darosiamontana. Site pe care poţi comenta doar dacă ţi-ai făcut cont şi apeşi butonul “Eu susţin”. Şi unde aflăm că 70% dintre români susţin crearea de locuri de muncă la Roşia Montană. Hai, serios?! Chiar 70%? Unde sunt? Pe străzi au fost doar reprezentanţii minorităţii de 30%, până acum. A, şi asta cu “proteste plătite” de ONG-uri diabolice, măcăne foarte fals. De ce nu apar în media şi campanii împotriva exploatării? Au dat toţi banii protestatarilor şi nu au mai rămas pentru platforma nurosiamontana, am înteles…

foto CODRUTA DRAGOESCUNu am nimic împotriva strategiei RMGC de a vârî saci de bani în reclame cu iz prostuţ. Banii lor, îi investesc cum poftesc în piaţa liberă numită mass-media românească. Dar care e scopul? De ce vor unii să îşi arunce sacii de bani pentru a înfiripa în raţionamentul colectiv ideea că exploatarea e bună? Se face educaţie civică şi economică a populaţiei, din generozitatea RMGC?

Puţin probabil ca Gigel, “educat” de alt Gigel, susţinător al exploatării la TV, se duce la aprozar şi pe lângă kilogramul de cartofi, cumpără şi juma de kil de acţiuni la Roşia Montană. Sau vor să atragă publicul telespectator în fabuloasa zonă unde sălășluieşte comoara ce ne va îmbogăţi pe toţi, cu riscuri ecologice zero? E şi asta o idee. Tribune cu sute de mii de locuri în jurul minelor. Ne luăm un suc, un porumb şi facem galerie:

“Dorele, dă bre cu picamăru’ ala mai la stânga!” “ Nu aşa, băăă! Huuuo, cine te-a învăţat să dai cu şutul în pepită? “ “Nea, RMCG, scoate-l bre pe Dorel din echipă, că strică toată exploatarea!” “Săpăm, săpăm, săpăm şi câştigăm!”
Da, trebuie să fie o campanie pentru a promova Apuseni Arena. Ce alt interes ar avea?

UPDATE: La câteva ore după ce am scris/publicat pentru prima dată acest articol pe site-ul reactii.ro, CNA a interzis campania de reclame a RMGC. În momentul publicării acestui articol, reclamele RMGC încă rulau.

 

1 Comentariu

 • Ce lume domnule, ce lume!
  La lumea bună mă refer
  Am fost o mămăligă-n spume
  Si-acum îi suntem partener
  Ne-au invitat la ei la masă
  Nu chiar pe toţi, doar pe acei
  Ce ne conduc pe noi, acasă,
  Dar lumii bune sunt lachei.
  S-au oferit să ne ajute
  Si au venit și ei la noi
  În primul rând au zis că pute,
  Că-n subteran avem noroi
  Care miroase ca petrolul
  Si domni, aşa cum îi vedem
  S-au pus să curate subsolul
  Iar beneficiul ce avem
  E preţul mare la benzină
  Si e corect sa fie-aşa
  Nu are nimeni nici o vină
  Dacă nu crezi poţi întreba
  Retoric bineinţeles
  Căci nimeni nu îţi va răspunde
  Si întrebări vor fi mai des
  În ale noastre minţi bolunde
  Semne vor fi de întrebare
  Căci obiceiul pe la noi
  Nu este bun nici la mâncare
  Mâncăm prea fără E-ur(i)oi
  Noroc cu lumea asta bună
  Că ne învaţă toate cele
  Dry cooker…ce frumos mai sună,
  Faţă de… oale și ulcele!
  Legumele sunt prea gustoase
  Deci nu sunt bune de mâncat
  Noi le plantăm în zone joase
  Si asta nu e indicat
  O roşie adevărată
  Cu gust amar dar sănătoasă,
  Pe munte trebuie plantată
  Să-i spunem Roşia….muntosană?

Și, ce părere ai?